laupäev, 29. veebruar 2020

Neljas nädal

Esmaspäeval pakkisime tööle jõudes lahti uued arvutid, monitorid, hiired ja klaviatuurid, mis kool oli tellinud. Pakkematerjali sorteerisime eraldi konteineritesse. Hiljem tulid Arro ja Rasmus meile appi, viisid IMacide kastid paberikonteineritesse ja kontrollisid projektorite seeriakoode. HelpDeskist tulid mitmed väljakutsed. Vahetasime Margo ja Daviniga välja telefone, arvuteid ja ühele projektorile tegime reseti. Saime kohe esimesel nädalal väga ülla eesmärgiga projekti, saadame Aafrikasse Zimbabwesse koolilastele arvuteid. Selleks tuli installida Inglise keelne Windows, teha sellest image, et saaks kõikidele arvutitele paigaldada üle võrgu Windows. Aafrikasse saatsime koolilastele 20 arvutit. Teisipäeva hommikul tundsin end väga halvasti. Toas oli 28 kraadi sooja ja ikka oli mul külm. Selgus, et olen haige ja ei saa ikka nii tööle minna. Palavik oli 37-38, nohu, aga õnneks köha ei olnud. Olin külmetunud ja parem hakkas alles laupäeval. Nüüd olen ennast korralikult terveks ravinud ja ootan juba uut töönädalat!

reede, 28. veebruar 2020

Projekti teostamine

Neljas nädal möödus vaiksemalt, kui eelmised. Nädala alguses tegime projekti raamatukogus. Vahepeal käisime huvi pärast Margo ja Jana tööülesandeid uurimas, et mis neil põnevat teoksil oli. Kui meie ülesanne parasjagu valmis oli, läksimegi neile Service Deski appi. Alati leidus midagi, kus saime  abiks olla. Näiteks iMacide kastide kokkupakkimine, projektorite seeriakoodide kontrollimine, kleepimine. Mõne osa projektist saime Rasmusega juba valmis teisel nädalal. Selleks oli Hyper-V keskkonnas kahe domeenikontrolleri seadistamine koos vajalike rollidega (ADDS, DNS, DHCP, RAS). See nädal teostasime raskema osa, näiteks oli vaja installeerida meiliserver, mille kaudu oli võimalik domeenikasutajatel üksteisele e-kirju saata. Lisaks pidime ühe domeenikontrolleri peal hostima samaaegselt kahte veebilehte, mille ise HTML keeles valmis kirjutasime. Samuti oli tarvis üles seada andmebaas (SQL) koos monitoorimistarkvaraga, millega ühte töömasinat monitoorisime. Nädala lõpus sõitis meie juhendaja Roel Hispaaniasse, sel ajal tegime tööd iseseisvalt.

Võrguprojekt esimene nädal


Pärast kolmandat nädalat oli aeg hakkata tegelema võrgu projektiga. Projekti raames oli vaja valmis seada domeen, kuhu lisada erinevaid teenuseid. Kuna olin juba projektiga varem alustanud siis oli mul juba üles seatud ja konfigureeritud üks tööarvuti ja kaks domeeni kontrollerit. Järgmiseks ettapiks oli maili teenuse üles panek, mille panin eraldi serverile. Maili serveri jaoks oli vaja  installerida ja seadistada IIS ja teha script, mis aitaks maili serverisse lisada suure hulga kasutajaid kiirelt.
Teiseks teenuseks oli System Center Operation Manager, mille abi saaks monitoorida domeenis olevaid masinaid. See teenus sai samuti paigaltatud eraldi serverile.
Kolmas teenus Windows Server Update Service sai paigaltatud domeeni kontrollerile, mille abil saab allatõmmata Windowsi uuendusi domeeni kontrollerisse ja sealt määrata, milliseid uuendusi saata domeenis olevatele seadetele ja milliseid mitte.
Neljas teenus Windows Deployment Service paigaltatud domeeni kontrollerile, mille abil saab jagada läbi võrgu img faili, kust teised masinad saavad bootida. Sai tehtud img fail töömasinast, millele oli installeritud Microsoft Office ja siis bootiti uus töömasin sama img, ehk uus masin on nüüd sama tarkvara ja seadetega nagu eelmine masin, millest sai tehtud img fail.
Kokku on siis hetkel domeenis 2 tööarvutit ja 4 serverit.

Neljas nädal

Esmaspäeval tööle saabudes ootas meid aluse täis arvuteid, monitore, hiire ja klaviatuure. Kõik need esemed tuli kilest lahti võtta. Monitorile tuli ka jalg külge kruvida. Teisipäeval pidin nelikümmend projektorit karbist avama ja objekti id peale kleepima. Kolmapäeval ütles üks juhendajatest, et talle on mulle üks palju huvitavam projekt kui kõnedele vastamine. Projekti tegin nii kolmapäev kui ka neljapäev. Projekt koosnes kolmest osast. Kõigepealt tuli installeerida ingliskeelne puhas Windows. Peale selle pidin installeerima teatud programmid arvutile. Ning seejärel tuli teha arvutist image, et saaksin ülevõrgu teha ka sama 20 teise arvutiga. Kui 20 arvutit olid valmis, saadeti need Aafrikasse, õpilastele kooli. Reedel andis üks juhendajatest teada, et ta usaldab mind nii palju, et on korraldanud kohtamise ühe õpetajaga, kes tellis endale need samad arvutid, mis me esmaspäeval Janaga lahti pakkisime. Nüüd soovis juhendaja, et räägiksin õpetajaga ning küsiksin piisavalt küsimusi, et oskaksin teisi juhendada. Nagu näiteks, et oleks piisavalt pistikupesi, interneti porte, kuidaks õpetaja soovib kaabli majandust jne. Terve reedese päeva veetsin arvuteid paigaldades, kaabli majandust tehes ning siis kommutaatori ruumis kaableid ühendamas. Muidugi veidi teisi ka juhendades, tundsin end kui tähtsa projekti juhendajana. Nädal oli väga õpetlik ning huvitav. Mõeldes sellele, et on jäänud vaid viimane nädal läheb meel kurvaks. Sest siin olen omandanud väga palju oskusi, mis tulevad mulle tulevases elus kindlasti väga palju kasuks.

reede, 21. veebruar 2020

Tööülesannete vahetus

Kolmapäeval 19.02.20 vahetasime tööülesandeid. Arro ja Rasmus hakkasid projektiga tegelema, mina ja Margo HelpDeski haldama. Esimestel paevadel Arro ja Rasmus tutvustasid meile, millised on peamised tegevused. Kui kellegil on mingi IT-alane probleem, siis oleme meie nüüd need, kes  ja aitavad. Kuna meie tööülesannete vahetus sattus kevadvaheajale, siis kolme päeva jooksul vajas meie abi vaid üks töötaja. Seega installisime paljudele masinatele uue Windowsi, kuna installimine oli aeganoudev, siis samal ajal saime nimekirja klassidest, kus oli vaja korrigeerida kaablimajandust ja puhastada arvuteid.  Arro, Rasmus ja Margo tegelesid kaablitega, mina ja kolleeg Djem läksime täitma HelpDeskist tulnud tööülesannet. Tööülesandeks oli ühendada printer kaabliga. Pidime otsima laoruumist vahemalt 10 m kaabli ja selle ühendama printeri külge ja paigaldama kaablitele liistud. Ruum oli kitsas, selleks tööks kulus meil 2 tundi. Koolimaja on väga suur, mul õnnestus ära siin juba eksida. Vaga palju erinevaid võimalusi on õppimiseks. Alates esmaspaevast tuleb kindlasti vaga töökas nädal, kuna koolivaheaeg on lõppenud.









Viimane nädal enne vahetus

Meie viimane nädal enne projektile üleminekut oli väga töörikas. Kuna Hollandis oli sellel nädalal kevadvaheaeg siis koolis väga rahvast ei olnud, ning TOPdeskis abivajajaid ei olnud. Kuna keegi abi ei vajanud siis meie peamiseks ülesandeks sai vaadata üle kahe maja klassid ja need korda teha vaheaja lõpuks. Esimese maja korrastasin koost Arroga kahe päevaga oli Olive. Majas Olive on peamiselt meditsiini ja muusika tunnnid. Teine maja oli White, mille lõpetasime neljakesi ka kahe päevaga. Majas White on peamiselt kokkade ja stewardesside tunnid. Sellised ülekoolilised ülevaated toimuvad 2 korda aastas, kus kontrollitakse üle kõikide arvutite olemas olu klassis seerja numbri järgi, puhastatakse monitoorid, korrastatakse kaabli majandus ja kontrollitakse, kas esineb tõrkeid. Peamised tõrked, mida avastasime olid katkised klaviatuurid, arvutihiired ja juhtmed. Üldiselt läks töö kiiresti, kuid palju aega kulus kaabilite korrastamisele, sest eelmiste poolt tehtud töö ei olnud sobiv. Kaablite sättimisel tuli jälgida, et kaablid ei jääks kellegile ette ja kaablid oleksid kergesti vahetatavad. Reedel käisime ka juhendajaga tehut klassid läbi, et kontrollida töö kvaliteeti.

Töövahetus

Peale kolmandat nädalat sai minu ja Rasmuse aeg HelpDeskis otsa. Saime järgnevaks kaheks nädalaks ülesandeks projekti teostamise. Esmaspäev, teisipäev ning kolmapäev olid graafiku järgi viimased tööpäevad. Saime nendel päevadel ülesandeks klassiruumide kontrollimise, mille käigus tuli märkida üles arvuti seerianumber, puhastada monitor, klaviatuur, hiir ning korda seada kaablimajandus. Töö sai valmis oodatust kiiremini, läbisime terve Olive ja White korpuse. Mõlemas majas leidus huvitavaid ruume, sealhulgas näiteks apteegilabor, stjuardessiklass, kus paiknes päris reisilennuki kere, kokkamisklass, haigla- ja hambaarsti tuba, erinevad muusika- ning filmitoad. Eksisime paar korda isegi ära, sattusime selle tõttu ka teatrisse. Paarile klassile polnud meil sissepääsu, niisiis pidime kooli turvatöötajatelt võtit küsima. Kõige keerulisemaks ostuski kaablite ümberühendamine nii, et need ei jääks õpilastele jalgu ning nähtavale kohale. Kuid tulemus oli seda väärt. Reedel saime koos juhendajaga klassid läbi käia, vaadata, kas midagi jäi kahe silma vahele. 

Tööülesannete vahetus

Kaks ja pool nädalat möödus raamatukogus istudes projekti tehes. Algne plaan oli, et kui kaks nädalat saab läbi ja on meeskondade vahetus. Siis pidid Arro ja Rasmus hakkama projekti tegema ning mina ja Jana saime hakata inimeste probleeme lahendama. Kuid juhendaja lubas neil enda töö ilusti ära lõpetada. Kolmapäev, neljapäev ja reede installeerisime masinatele uut Windowsi. Kasutades ülevõrgu image meetodid. Samal ajal kui masinad installeerisid läksime appi Rasmusele ja Arrole, kes veel viimased päevad enda tööd lõpetasid. Ehk korrigeerisid kaabli majandust. Iga tunni tagant käisime vaatamas, kas masinad on installeeritud. Kui masinad olid installeeritud, sisestasime masina seeria numbri teatud veebiplatvormi, muutsime asukoha ning sisestasime et toode on laos. Selleks, et kui kellelgi peaks arvuti katki minema saame laost arvuti välja vahetada. Päevad mööduvad väga töiselt selletõttu ka kiirelt. 

reede, 14. veebruar 2020

Teine nädal Zwolles.

02.08.2020 oli meil plaan terve päev linnas veeta. Me käisime kahes kirikus, mis tundusid väga huvitavad. Mitmetes poodides, peale selle saime proovitud Zwolle kohalike toite. Krõbekana ilma kondita, üks parimaid asju, mida turult osta. Kahjuks rikkus selle kauni päeva ilm ära. Vihma hakkas sadama ja meil ei olnud linnas enam midagi teha. Teine nädal möödus poole kiiremini kui esimene nädal. Kõik olid sisse ennast elanud, kõik tunneme linna, mitte ei pea ekraan naos linna peal ringi käima, et ära ei eksiks. Tööülesanded olid kõigile teada. Projektist, kui printer 1 oli õpilastele kättesaadavaks tehtud. Pidime aktiveerima teatud rühmapoliitikad. Nagu näiteks kliendi parool peab olema vähemalt 8 tähemärki. Peale esimest sisselogimist masinasse, peab parooli ära vahetama. Parooli peab vahetama iga 50 päeva tagant. Kui grupipoliitikad olid aktiveeritud. Pidime installeerima rändlusprofiili. Kui õpilane logib enda kasutajaga ühte arvutisse sisse ja teeb tekstidokumendi siis teise arvutisse sama nimega sisse logides peab tekstidokument seal samas olema. Kui rändlusprofiil oli installeeritud pidime tegema domeeni kontrollerist varukoopia. Mistahes, mis juhtub domeeni kontrolleriga on meil domeeni kontroller 2 tagavaraks olemas ja domeeni kontroller ühest varukoopiad tehtud, et viga likvideerida ja vanad andmed tagasi saada.


Teine nädal help deskis

Teine nädal läks kiiremalt, probleeme TOPdeskis oli piisavalt. Aega probleemide vahel kasutasime masspaigalduseks, kus pidime operatsiooni süsteeme ja vajalikku tarkvara arvutitele paigaldama. Kokku paigaldasime operatsiooni süsteemi ja tarkvara üle sajale arvutile ja iga arvuti puhul pidime veenduma, et arvuti on olemas kooli infosüsteemis. Vanemaid arvuteid oli tarvis puhtaks teha ja eemaldada kooli infosüsteemist. Paigalduse käigus tekkisid ka mõned riistvaralised probleemid, mille  lahendasime. Näiteks oli vaja välja vahetada HDD, RAM ei olnud korralikut paigaltatud ja mõnel arvutil oli juhtmed ühendamata.
Probleemid TOPdeskis olid üldiselt probleemid monitoride, arvutite, printerite ja projektoritega. Peamised arvutitega seatud probleemid olid katkised kaablid, tarkvara puudub või ei lähe tööle ja valed seadistused BIOSis. Printeritega seotud probleemid olid tühjad ja katkised toonerid ning paberite kinni jäämine printeritesse. Suurim ülesanne oli aga mõnede sülearvutite valmis panek eksami tegijate jaoks. Nendele sülearvutitele pidime  paigaldama vajalikud tarkvarad eksami jaoks ja veenduma, et arvutitega ei oleks ühtegi probleemi, mis võiks häirida eksami tegijaid.
Samtui alustasin ka Roeli antud projektiga pühapäeval, kuna õues oli torm ja ei saanud linna peale minna. Projekti tegime virtuaal masina peal HyperV'ga, juhendi põhjal seadsin üles 2 Domeeni kontrollerit, millest üks oli read only ja oli koopia esimesest. Domeeni kontrolleritele paigaldasin AD DS, DNS, DHCP, Routing ja Faili serveri teenused, mille ka ära seadistasin. Samuti installeerisin ka ühe tööarvuti teenuste testimiseks.
 

Sisseelamine

Välismaal möödus teine nädal töisemalt, kui esimene. Tuli ette üks probleem, mida lahendasime paar kilomeetrit eemal asuvas koolihoones, kus tuli lahendada probleem kõlarite häälega, ning pärast see ka õigesti seadistada. Transpordiks olid jalgrattad. Samuti õppisime rohkem kasutama TopDesk'i tarkvara. Meile antud programmis on kokku pandud andmebaas, kust on võimalik infot näha kõigi kooli seadmete, inimeste, sealhulgas ka erinevat värvi hoonete kohta. Värvidega orienteerume hoonete vahel, umbes nagu Tartu Kutsehariduskeskuses on A, B, C korpus, on meie koolikompleksis must, hall, roheline, oranž, bordeaux, valge, kollane, pruun, oliiv ning  punane maja. Olemas on ka service management, ehk mille kaudu saavad erinevad õpetajad postitada call'e (kõned), millele me tavaliselt koheselt reageerime. Iga päev oli erinev. Kui parajasti kõnesid polnud, saime tegeleda umbes üle saja arvutiga, neile igaühele läbi võrgu uus kettapilt paigaldada ning mõned ka täielikult puhastada. Protsess ühe arvuti kettapildi paigaldamisel võib võtta ~ 1 tund, puhastamisel  3 kuni 4 tundi. Kuna arvutid olid veidi kauem kasutamata olnud, olid nad tolmused ning mõnel isegi esines probleeme käivitumisega. Kuna mingit veateadet arvuti ei andnud, pidin korpuse lahti tegema ja riistavara üle kontrollima. Selgus, et arvuti vahemälu ei olnud oma pesasse korralikult ühendatud, niisiis paigaldasin ta õigesti. Ilmad läksid natukene vihmasemaks, peale seda reisisime mõne korra bussiga kooli.

neljapäev, 13. veebruar 2020

Teine nädal

Sõitsime igapäevaselt ratastega, ilmad olid siis ilusad, väljas oli kuni 10 kraadi sooja. Nädalavahetusel vaatasime vaatamisväärsusi ja kohalikke söögikohti. Kahjuks aga muutus ilm seejärel üle Euroopa tormiseks, sadas ööpäev läbi ja müristas. Teisipäeval koolist tagasi tulles oli ilm ekstreemne, sadas rahet, oli torm, riided said läbimärjaks. Seega otsustasime järgmisel hommikul sõita sellise ilmaga edaspidi bussiga. Rattad jätsime bussipeatuse juures olevasse  rattaparklasse. Projekt millega tegelesime oli Windows serverite haldusest. Alustuseks pidime installeerima kolm masinat Hyper-V keskkonnas. Esimene masin oli Tartu Kutsehariduskeskuse nimeline domeenikontroller, seadistada tuli seal DHCP ja skoop. Installisime tavakasutajale Windows 10 masina ja tegime kõikidele kasutajatele failisüsteemid, mis koosnevad kasutaja profiilist ja kodukataloogist. Seejärel tegime organisatsiooni struktuuri, kuhu kuulusid õpilased, õpetajad ja administraatorid. Loodud kasutajatega sai edaspidi logida kaugtöölaua ühendusega või tavapäraselt, sisestades kasutajanime ja parooli. Seejärel  seadistasime virtuaalsed printerid, kasutajatele paroolid ja piiratud õigused.








reede, 7. veebruar 2020

Esmamulje



Esimene päev möödus ootamatult. Peale rongilt saabumist viidi meid koolimajadega tutvuma. Koheselt lubati meie valdusesse ka jalgrattad. Inimesed, kes meid vastu võtsid, olid väga lahked ning esmamulje oli igati positiivne. Teadsin kohe, et nendega koos töötamine tuleb väga sujuv. Teisel päeval sain Rasmusega juba HelpDeski ülesandeid täita (printerite, monitoride, sülearvutite hooldus). Nädala keskel hakkas tööd vähenema, mõni päev oli väga vaikne, jõime enda laua taga kohvi ning mõtlesime, kust saaks nokitsemist juurde. Peale lühikest uurimist, andis meile üks õpetajatest loa, alustada sama projektiga, millega tegelesid Jana ning Margo. Samal ajal projekti alustades, saime ülesandeks umbes poolesajale sülearvutile masspaigaldada erinevad programmid. Tööd jagus nädala lõpuni. Ratastega sai iga päev ~10km koolini ning tagasi vändata - alati erineva marsruudiga, kuid kohale me ikkagi jõudsime. Kolmapäeva lõunal parkisime aga rattad valesti, blokeerides prügiautol prügikastidele lähenemist, niisiis kebabirestoranist välja astudes, avanes meile taoline vaatepilt: 

Esimene töö nädal

Esimesel päeval  ehk siis esmaspäeval näidati meile, kust saab klientide probleemide lahendamiseks vajalikud seadmed ja esemed nagu juhtmed, adapterid, printerite toonerid, arvutid ja monitorid. Jõutsime lahendada sell päeval ainult paar probleemi, nagu printeri toonerite vahetus, probleem monitoriga ja audio probleem ühes kontoris.
Teisel päeval saime oma TOPdesk kasutajad, TOPdesk on tarkvara kuhu siis kliendid saadavad oma probleemid koos lühikirjeldusega. Probleemid teisel ja kolmandal päeval olid sarnased nagu multifunktsionaalsete printerite toonerite vahetus, kõlarite valmis panek välja saatmiseks ja laoruumi ülevaatus.
Neljandal päeval anti meile siis suurem projekt operatsiooni süsteemi masspaigaldus kus pidime üle 40 sülearvuti puhtaks tegema, uue windows 10 versiooni peale laadima, milleks oli siis windows 10 pro 1903 ja windows 10 home 1903. Home versiooniga sülearvutid olid vanemad, mis saadetakse heategevuseks Aafirkasse. Uuemad sülearvutid olid siis mõeldud koolis töötavatele isikutele ja tundide andmiseks. Arvutite valmis panekuga tekkisid ka mõned probleemid nagu kõvaketas ei töötanud, mille me siis välja vahetasime.

Viimane nädal

Viimane nädal möödus kiiresti. Printeritega oli palju tööd. Vahetasime välja arvuteid ja kontrollisime, et kõik oleks töökorras. Mina ja Ma...